U zit nu hier: home / nieuws / bouw-heeft-betere-tijd-in-zicht
Geplaats op woensdag, 20 februari 2013 om 16:18:47

AMSTERDAM  

Na de jarenlange kaalslag in de bouw ziet de bouwsector de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ruim 80 procent van de bouwbedrijven en aannemers zegt dit crisisjaar te zullen overleven, blijkt uit onderzoek van stichting BouwGarant. „De sector zit niet bij de pakken neer”, oordeelt algemeen manager Rob de Groot.

Hij verwacht dat de bodem van de crisis in zicht is. „Bedrijven moeten nu even flink doorbijten en met slimme oplossingen komen om het hoofd boven water te houden. Er zijn heel veel positieve verwachtingen voor de komende jaren. Het jaar 2014 wordt een omslagpunt.” Volgens De Groot heeft de politiek daarbij een handje geholpen, onder meer door het btw-tarief op onderhoud en verbouwingen op 6 procent te houden.

Meer dan de helft van de ondervraagde bouwbedrijven zegt de crisis te lijf te gaan met nieuwe initiatieven. „Het is bemoedigend om te zien hoeveel opkomende bedrijven met innovatieve ideeën komen om in deze moeilijke tijden toch aan werk te komen. Er wordt een nieuwe markt aangeboord door te focussen op duurzame oplossingen. Denk daarbij aan het energiezuinig maken van huizen en kantoorpanden.”

Klimaat

Bedrijven en particulieren zijn meer dan ooit op zoek naar dergelijke maatregelen, zegt De Groot. „Het economische klimaat is slecht en de energieprijzen stijgen. Bouwbedrijven die zich toeleggen op het energiezuinige aspect hebben een voorsprong in de markt. Het loont om je huis zuiniger te maken.”

Theo Scholten van brancheorganisatie Bouwend Nederland bevestigt het optimistische beeld. „2014 is het magische getal. Onze verwachting is dat de crisis tegen die tijd afvlakt. Bovendien kun je het werk in de bouw nooit afstellen, alleen uitstellen. Er zal vroeg of laat toch onderhoud nodig zijn aan onze huizen en aan onze wegen.”

Scholten plaatst wel een kanttekening. „Veel mensen uit de bouwsector die vanwege de crisis zijn ontslagen, laten zich omscholen. Als de branche straks weer aantrekt, kan er een tekort aan personeel ontstaan.”

6i © 2024 | Page loaded in 0,0335 seconds