U zit nu hier: home / nieuws / hoe-schilder-ik-een-houten-trap
Geplaats op donderdag, 26 mei 2016 om 18:14:14

Hoe schilder ik een houten trap?

Antwoord


Tapijt (lijm) verwijderen

Het schilderen van een houten trap is een flinke klus. Zeker als het een oude trap is waar tapijt op heeft gezeten. Begin met het verwijderen van het tapijt en de nietjes. Als het erg vast zit snij dan met een afbreekmes het tapijt in strookjes van 5 of 10 cm breed. Nu trek je het er veel makkelijker af.

Hierna kun je de lijm er vanaf gaan halen met tapijtlijn verwijderaar. begin met het afplakken van de zijkanten waar de verf niet mag beschadigen of oplossen.

Smeer de rechterhelft van de bovenste tree dik in met tapijtlijmverwijderaar. Dek dit meteen af met plastic folie zodat deze niet kan drogen en lang zal werken. Voordeel is ook dat je de stank verminderd.

Ga zo door naar beneden tot alle treden zijn ingesmeerd. Laat dit zeker een uur intrekken en begin dan met de bovenste tree.

Neem een nieuwe scherpe krabber en probeer in 1 keer alle opgeloste lijm weg te krabben. Neem een emmer mee om dit in te doen. Als er vloerlijmverwijderaar op je handen komt meteen afspoelen met water.

Als er nog lijmresten zijn smeer deze weer in en dek het weer af met plastic. Doe de hele rechter kant op deze manier. De linkerkant kan nog gebruikt worden om te lopen en te werken. Als je beneden bent kan de weer boven beginnen om de 2e laag eraf te krabben.

Hierna begin je pas aan de linkerkant, zodat je op de rechterkant van de trap kan blijven lopen en werken.

Schuren

Na het verwijderen van de lijm, schuur je de trap met een schuurmachine met korrel 80. Als alle lijmresten weg zijn en de trap mooi glad is geschuurd gaan we plamuren.

Plamuren

Zorg dat de trap schoon en stofvrij is. Met 2 componenten plamuur ga je nu de gehele trap-treden overtrekken. Wij gebruiken hier Polystop van Sikkens voor. Deze heefte een lange open tijd en schuurt makkelijk.

Bij andere merken is de plamuur vaak na 2-3 minuten al hard. Hij is ook erg sterk. Plamuur direct op het kale, met korrel 80 geschuurde hout. Dit zit muurvast. Als de trap erg beschadigt is, plamuur er dan nogmaals een laag overheen. Laat dit altijd een nacht drogen zodat het wat makkelijker schuurt.

Schuur de plamuur met korrel 80. Controleer of er nog wat bij geplamuurd moet worden en schuur daarna met korrel 120 zowel de geplamuurde treden als de opstaande schopkanten.

Gronden

Vanaf hier begint de afwerking op dezelfde manier als een nieuwe trap. Schilder met een snelgrond de rechterhelft van de trap. Als de verf droog is de linkerkant en als dit weer droog is met de hand schuren met korrel 150. probeer geen kale plekken te krijgen. Die moet je namelijk weer met snelgrond schilderen,laten drogen en schuren.

Voorlakken.

Schilder de trap met een 1e laag primer/voorlak. Na droging schuren met de hand met korrel 240. Doe eerst alle even treden en na droging alle oneven treden. u kunt de trap blijven gebruiken.

Kitten

Na het stofvrij maken van de trap kan de alle naden kitten met acrilaat kit. als een trap ook aan de onderkant wordt gekit zal hij niet meer kraken. probeer na het kitten om zo lang mogelijk niet op de trap te lopen tot de kit goed droog is.

Aflakken

Als de kit goed droog is kan je de trap aflakken met een slijtvaste trappenlak. Neem geen andere verf want het moet wel tegen een stootje kunnen en niet glad zijn. De verf mut een bepaalde hardheid hebben. Bij hoogglans trappen brengen wij eerst antislip stroken aan en schilderen daarna af. Deze zijn helaas niet los te koop en is een exlusief product van Van Amsterdam.

Een trap schilderen duurt dus wel een week voor deze klaar is.

Door: Mark van Amsterdam

6i © 2023 | Page loaded in 0,0293 seconds